lördag, mars 12, 2011

Valnötsmacarons med kaffesmörkräm

De mest smakliga, delikata och läckra kakor jag ätit. Tro mig. Om du är lika förtjust i valnötter och kaffe som jag är.




Macarons:
100 gram malda valnötter (eller så kan man ta hälften mandel och hälften valnötter)
110 gram äggvita (ca 3 äggvitor) som har stått framme i rumstemperatur ett dygn, täckt med plastfolie
4-5 matskedar socker
200 gram florsocker

Finmal valnötterna i en mixer. Sila dem så att de stora bitarna försvinner. Blanda med florsockret och kör gärna alltihop en extra gång i mixern.

Vispa äggvitorna med elvisp i en annan skål. När äggvitan börjar skumma, tillsätt sockret försiktigt, en matsked i taget. Fortsätt vispa tills marängen är tjock, fast och glansig.

Häll försiktigt i nötblandningen i marängen och rör med en slickepott. Smeten ska inte vara för hård och inte för lös.

Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på ett bakplåtspapper. Låt dem vila minst en timme på plåten, så att de bildar ett "skinn" på ytan. Känn försiktigt på ytan för att se att de inte är kladdiga. Detta moment hindrar kakorna från att spricka i ugnen och dessutom bildas de små "fötterna" lättare.

Värm ugnen till 150°C. Grädda ca 10-12 minuter mitt ugunen. Låt svalna och ta försiktigt bort dem från bakplåtspappret.


Kaffesmörkräm:
100 g smör, rumstempererat
1 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula
2 msk snabbkaffe utrört i 1 msk hett vatten

Vispa smöret riktigt luftigt och pösigt med florsockret och vaniljsockret. Tillsätt äggulan och fortsätt vispa. Tillsätt kaffet och vispa smeten slät.

Spritsa ut krämen på kakorna och lägg ihop dem två och två. Förvara i lufttät burk i kylskåp, då smakar de som bäst.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar