lördag, mars 12, 2011

Tropisk moussetårta

Den här tårtan hann dessvärre bli till hälften uppäten innan den fotograferades.

Man får ha överseende med det. Den är ju dessutom i förnämt sällskap av några biskvier.



Tropisk moussetårta:

Botten:
Valfritt, jag gjorde en tunn sockerkaksbotten, men en kladdkakebotten är inte dumt det heller. Eller en marängbotten. Ye. Valfritt alltså. I en rund form med löstagbar kant.

Tropisk mousse:
1 paket (2 dl) nektarkoncentrat (spara ca ½ dl till gelén)
½ dl socker
3 äggvitor
2 dl vispgrädde
3 gelatinblad

Topping:
½ dl nektarkoncentrat
½ dl socker
2 passionsfrukter
1 msk citronsaft
3 gelatinblad


Mousse:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Värm nektarkoncentratet i en kastrull, ta kastrullen från värmen, krama ur gelatinbladen och rör ner dem i kastrullen tills de smält. Låt svalna.
Vispa äggvitorna med sockret till en blank styv maräng.Vispa grädden i en annan bunke. Blanda det avsvalnade koncentratet med grädden och vänd sedan ner marängen försiktigt.
Fördela moussen ovanpå kladdkakan, jämna till ytan noga. Ställ i kylen så moussen stelnar (det krävs några timmar, så gör tårtan i god tid innan servering).

Topping:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Blanda socker och nektarkoncentrat, fyll upp med vatten till 2 dl.
Värm blandningen, krama ur gelatinbladen och lägg i dem, rör tills de smält.
Låt blandningen svalna och häll/skeda den sedan över den kalla moussetårtan.
Ställ i kylen tills gelén stelnat.

Skär med en kniv runt kanterna i formen och ta av kanten för att lossa tårtan från formen.

Ät.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar