Enligt mig finns det tre typer:
- Amerikansk Cheesecake / New York Cheesecake - Originalet alltså, som är ugnsbakad utan en massa smaksättningar och tillbehör.
- Svensk cheesecake - En svensk favorit där man fryser in en obakad cheesecake som resulterar i en sorts glasstårta.
- Brittisk cheesecake - Den typen som jag bakar efter recept från både Jamie Oliver och Nigella, två brittiska tv-kockar. Den är min favorit. Och därmed den som jag gjort den här gången.
Cheesecake med jordgubbstopping:
Botten:
125 g digestivekex
75 smält smör (INTE margarin)
Krossa kexen och blanda ordentligt med smöret. Tryck ut i botten på en form med löstagbar botten. Eller i en pajform. Eller i en kastrull. Om så önskas, förstås.
Fyllning:
300 g färskost, typ Philapelphia
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
0.5 tsk citronsaft (och eventuellt lite rivet citronskal, smaksak)
2 dl vispgrädde
Vispa samman färskost, florsocker, vaniljsocker och citronsaft tills det är slätt. Vispa grädden i en separat bunke och vänd sedan ner den i färskost-smeten.
Häll upp smeten i formen och släta ut den med en gummiskrapa. Ställ kakan i kylskåpet i 3 timmar eller över natten.
Topping:
300 g jordgubbar
0,5 tsk citronsaft
0,5 dl socker
2 gelatinblad
Koka ihop i en liten kastrull tills jordgubbarna blivit lagom mosiga. Kör med en mixer och tillsätt sedan gelatinbladen. Låt svalna till rumstemperatur och häll sedan över cheesecaken. Låt svalna ytterligare i kylskåp.
Om nom.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar