lördag, mars 12, 2011

Cheesecake med jordgubbstopping

Jag har efter lite research kommit fram till en slutsats kring vad det finns för olika sorters cheesecakes, och vad som faktiskt räknas som en "cheesecake".

Enligt mig finns det tre typer:
- Amerikansk Cheesecake / New York Cheesecake - Originalet alltså, som är ugnsbakad utan en massa smaksättningar och tillbehör.
- Svensk cheesecake - En svensk favorit där man fryser in en obakad cheesecake som resulterar i en sorts glasstårta.
- Brittisk cheesecake - Den typen som jag bakar efter recept från både Jamie Oliver och Nigella, två brittiska tv-kockar. Den är min favorit. Och därmed den som jag gjort den här gången.




Cheesecake med jordgubbstopping:

Botten:
125 g digestivekex
75 smält smör (INTE margarin)

Krossa kexen och blanda ordentligt med smöret. Tryck ut i botten på en form med löstagbar botten. Eller i en pajform. Eller i en kastrull. Om så önskas, förstås.

Fyllning:
300 g färskost, typ Philapelphia
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
0.5 tsk citronsaft (och eventuellt lite rivet citronskal, smaksak)
2 dl vispgrädde

Vispa samman färskost, florsocker, vaniljsocker och citronsaft tills det är slätt. Vispa grädden i en separat bunke och vänd sedan ner den i färskost-smeten.
Häll upp smeten i formen och släta ut den med en gummiskrapa. Ställ kakan i kylskåpet i 3 timmar eller över natten.

Topping:
300 g jordgubbar
0,5 tsk citronsaft
0,5 dl socker
2 gelatinblad

Koka ihop i en liten kastrull tills jordgubbarna blivit lagom mosiga. Kör med en mixer och tillsätt sedan gelatinbladen. Låt svalna till rumstemperatur och häll sedan över cheesecaken. Låt svalna ytterligare i kylskåp.




Om nom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar